Heb je 10 antwoorden op de vragen kunnen vinden? En, hoe zit het met jouw psychologische inzicht?

Misschien zitten er verrassende antwoorden tussen. Je dacht wellicht dat het anders zat.

Ik laat je niet langer in spanning.

Hier volgen de antwoorden, met de vragen er ter herinnering bij.

Wat is waar en wat is niet waar?

  1. Het is een mythe dat de meeste mensen slechts 10% van de hersenen gebruiken.

Waar! We gebruiken dagelijks alle onderdelen van onze hersenen. Het is inderdaad een mythe. Wil je er iets meer over lezen, klik dan http://www.quest.nl/artikel/we-gebruiken-maar-10-procent-van-onze-hersencapaciteit-fabeltjeskrant

  1. Tijdens je meest levendige dromen kan je lichaam verlamd zijn.

Waar! Tijdens onze meest levendige dromen, die plaatsvinden tijdens de remslaap, zijn de willekeurige spieren in ons lichaam verlamd, met uitzondering van de spieren die de oogbewegingen controleren.

Hypnotiseurs stellen dan ook dat slapen ‘gevaarlijker’ is dan de toestand van hypnose. Bij hypnose heb je ‘alles’ onder controle.

  1. Psychologische stress kan je fysiek ziek maken.

Waar! Het verband tussen lichaam en geest kan je ziek maken wanneer je in chronische stress verkeert. Het zou dus kunnen, maar het hoeft niet per se.

  1. De kleur rood bestaat alleen als een sensatie in de hersenen. Er is geen ‘rood’ in de wereld buiten het brein.

 

rood, kleur, antwoordenWaar! Alle sensaties van kleuren worden gecreëerd door de hersenen zelf. Lichtgolven hebben verschillende frequenties, maar ze bezitten geen kleur. De hersenen interpreteren de verschillende frequenties van licht als verschillende kleuren.

 

 

  1. Een bipolaire stoornis (manisch depressiviteit) wordt veroorzaakt door een conflict in het onderbewuste.

Niet waar! Er zijn geen aanwijzingen dat onbewuste conflicten een rol spelen bij bipolaire stoornissen. Het bewijs wijst op een sterk biochemische component. De stoornis reageert doorgaans goed op bepaalde geneesmiddelen, wat erop kan wijzen dat er iets misgaat in de chemie in de hersenen. Onderzoek suggereert ook dat deze verkeerde chemie een genetische basis heeft.

  1. De geest van een pasgeboren kind is in essentie een ‘onbeschreven blad’ waarop alles wat hij of zij zal weten, moet worden ‘geschreven’ (geleerd) aan de hand van ervaring.

Niet waar! Een pasgeborene is verre van een onbeschreven blad; het kind heeft een groot repertoire van ingebouwde mogelijkheden en beschermende reflexen. De mythe van het ‘onbeschreven blad’ gaat ook voorbij aan het genetische potentieel van het kind.

  1. Alles wat we meemaken laat een permanente herinnering achter in ons geheugen.

Niet waar! Hoewel we heel veel details opslaan, is er geen bewijs dat het geheugen elk detail meeneemt. Het zou zelfs zo zijn dat de meeste informatie ons geheugen nooit bereikt en dat de informatie die daar al terechtkomt, vervormd is.

  1. Na je geboorte maak je geen nieuwe hersencellen meer aan.

Niet waar! In tegenstelling tot wat wetenschappers nog maar een paar jaar geleden dachten, blijven sommige delen van de hersenen levenslang nieuwe cellen aanmaken.

  1. Intelligentie is een kenmerk dat alleen door de genen wordt bepaald en dat gedurende het leven op hetzelfde niveau blijft.

Niet waar! Intelligentie wordt zowel door erfelijkheid als door de omgeving bepaald. Omdat die omgeving kan veranderen, is het niveau van je intelligentie ook variabel. Dit kan je meten met een IQ-test.

  1. Een leugendetector is opmerkelijk accuraat in het opsporen van lichamelijke reacties die erop wijzen dat een verdachte liegt.

Niet waar! Iemand kan ten onrechte van een leugen beschuldigd worden, ook al vertelt de verdachte de waarheid (zogenaamd ‘vals positief’). Ook kan een leugenaar vrijuit gaan. (‘vals negatief’). Er is opvallend weinig objectief bewijs voor de effectiviteit van leugendetectors. Voor meer informatie, klik op de volgende link: http://www.scientias.nl/leugendetector/ 

 

Je kunt jezelf belonen voor de inspanning die je geleverd hebt. Je hebt erover nagedacht. Het is dus niet erg als er een paar antwoorden niet juist waren.

 

Kijk naar je medemens en naar jezelf met een blik van verwondering. Veel zaken delen we, veel ook niet.

 

Ieder mens is uniek!

 

 

 

 

Bron: Zimbardo.P.; Psychologie, Een inleiding.