Hoe zeg je? Quinoak*t? Ja, je leest het goed. Verdwijnt het ene woord uit De Dikke Van Dalen, gaat het volgende woord er wellicht in. Taal gaat met haar tijd mee en volgt ons mensen op de voet. Gedragspatronen zorgen dus ook voor taal. Wat doen we? Wat zeggen we? Wat eten we? Wie zijn we?

Van alle scheldwoorden vind ik deze wel oké denk ik. Want ook ik onderga een metamorfose op het gebied van voeding. Het is wel zeker dat ik met het voortschrijden der jaren en door een veelvoud aan informatie, bewust en onbewust, beïnvloed word. Of ik dat erg vind? Nee, helemaal niet. Ik laat mij graag ‘voeden’ met informatie, als het maar ten gunste van mij en mijn gezin is. Met trots kan ik dan ook zeggen dat ik een “quinoak*t” ben. (Even slikken hoor…)

Een eiwitrijk dieet dus. Zoveel mogelijk koolhydraten weglaten. Een paar kilootjes eraf is prima. Voelt ook beter met yoga (dan heb je ineens last van die rolletjes). Via internet had ik daarom een soort receptenboek aangeschaft en ben ik aan de slag gegaan. Mijn kids mogen best wat anders eten. Hoe meer ik het puberbrein belast met ‘wat zo gezond is’, des te meer tegengas je ontvangt. Nee, het gaat het er redelijk gedoseerd aan toe.

Ik wil zelf ervaren hoe het is om een gedragspatroon aan te passen. Veel mensen willen het wel, maar zijn er nog niet klaar voor. En dan nog volhouden! Ik zet dus eerst de voordelen op een rijtje:

  • rood, kleur, antwoordenmeer energie;
  • minder last van darmen;
  • ontstekinkjes in huid worden minder;
  • minder zoete trek;
  • gewichtsverlies;
  • beter slapen.

Ik schrijf dit twee maanden na de start van een ander voedingspatroon. In het weekend zondig ik wel degelijk en ja, op maandag voel ik mij beduidend minder. Ik moet even ontgiften.

Dat is eigenlijk met alle gewoontes zo. Van alle ingesleten gedragspatronen moet je gewoon afkicken. Toen ik stopte met roken (zo’n 17 jaar geleden) heb ik besloten te gaan genieten van de ’Cold Turkey’. Genieten? Ja, ook dit lees je goed! Als je aan ‘het denken over’ je ingesleten gewoontes wilt werken, dan kan dat met plezier!

O, en nu de nadelen van het afleren van gedragspatronen:

  • uh
  • uuh
  • uuuh!

Wel even een belangrijke tip: Maak eerst een plan, visualiseer hoe jij wil dat je leven er bijvoorbeeld over drie maanden uitziet. En vergeet niet te genieten van de reis die je maakt!

Wat pas jij aan? Levert het jou plezier op?