Verhaal, ja jeetje, welk verhaal? Je hebt zo je eigen herinneringen aan je jeugd, je ouders, je broertjes en zusjes, je omgeving, de gebouwen etc. De omgeving maakt deel uit van het collectief geheugen. De mooie verhalen van vroeger die doorverteld worden, de herinneringen aan een stad, een bijzondere gebeurtenis. Het effect van het verhaal delen werkt als een soort fijne lijm der verbondenheid.

Omgevingsanekdotes die je nog niet wist zijn leuk, toch? Er zijn verhalen die een nieuwe betekenis geven aan plekken of je hoort een verhaal waardoor eindelijk het kwartje gaat vallen. Je weet nu hoe het zit. Weten leidt tot een completer mens. Vertel vooral door wat je weet!

Onze geest houdt van opvullen van gaten. Als we geen informatie hebben gaan we het zelf invullen. Zo leiden verhalen een eigen leven.

Mag ik je wat vertellen over de stad Purmerend?

Natte voeten!!!

Natte voeten!!!

  • Als Purmerend ooit nog eens zoals in 1916 onder water komt te staan, dan heb je droge voeten op de kaasmarkt. De St. Nicolaaskerk staat op het hoogste punt. De grond onder je voeten daar is even hoog als de bovenkant van de kerktoren in de Beemster. Zo groot is het hoogteverschil. Bizar dat de Beemster zo laag ligt en wat een kunstwerk is de Beemster geworden door mensenhanden.
  • Ken je het galgenveldje? Dit veldje lag ter hoogte van de roeivereniging aan de rivier “Where”. Purmerend was vroeger grotendeels weiland. Op dit veldje werden de mensen, die gevangen waren en de strop kregen, aan palen gehangen. De eigenlijke verhanging had dan plaatsgevonden bij Slot Purmersteyn (west). De lijken werden vervolgens naar het  galgenveldje verhuisd, aangezien de wind vaak vanuit het zuidwesten waait. Het galgenveldje (oost) is dan het meest geschikt in verband met de stank. De wijk “De Purmer” bestond nog niet.
  • Er was eens een boer die elke dinsdag naar de Koemarkt in Purmerend ging. Moeder de vrouw had geen beste band met een van de koeien en de boer kreeg de opdracht om in ieder geval dat beest te verkopen. Zo gezegd, zo gedaan. Hij verkocht de koe, echter na thuiskomst bleek dat hij de bewuste koe ook weer terug had gekocht. Oorzaak: drank…
    Bij het verdwijnen van de koemarkt hadden veel kroegen dan ook een behoorlijk omzetverlies. In die tijd mochten kroegen namelijk al vroeg open voor de …’koffie’! Jammer dat de veemarkt niet meer rendabel was en werd opgeheven. 

In alle verhalen is sprake van oorzaak en gevolg van menselijk handelen, en dus van gedrag. Het gevolg van historische beslissingen bepaalt o.a. onze leefomgeving van nu. Natuurlijk maak jij ook deel uit van de maatschappij met jouw gedachten, gevoelens en gedrag, maar tegelijkertijd wordt jouw leven ook bepaald door een steeds veranderende omgeving.

Hou jij van veranderingen? Nee, niet echt. Vooral niet als je er geen controle op kan uitoefenen. Dan houdt niemand ervan. We doen wel net alsof we zo avontuurlijk zijn ingesteld, maar in feite houden mensen het meest van voorspelbaarheid. Ja, sorry dat we echt zo saai zijn. Als de omgeving veranderingen of aanpassingen van ons vraagt, dan staan we niet te springen. Het doorbreekt een gewoontepatroon, het dagelijks denken en handelen.

Je merkt dat we landelijk te maken hebben met een terugtrekkende overheid. Je bent gewend en hebt jezelf aangeleerd om eerst hulp te vragen bij instanties. Nu moet je het ineens in je directe omgeving gaan doen. Dat vraagt een andere manier van jouw aangeleerde denken. Je moet drempels overwinnen.

Het gaat niet over gelijk of ongelijk hebben, waar of niet waar, maar dit is sec een beschouwing van verschijnselen in je omgeving. Als jij veranderingen om je heen niet meer zo ziet zitten en je ervaart er last van, dan kan je altijd op een laagdrempelige manier bij mij je verhaal kwijt. Samen zorgen we dat de omgeving weer past.

(voor meer info www.O24you.nl)

Welk verhaal vertel jij door? Laat je reactie achter.