De bevrijding nabij. Heerlijke gedachte is dat. Gevangen zitten hoeft niet alleen fysiek in een gevangenis. Je kunt ook in je hoofd gevangen zitten. Hoe lekker is dat om jezelf een vrijbrief te kunnen geven.

Verhalen zijn mooi. Soms vertellen we onszelf een verhaal. De aanleiding kan een gebeurtenis zijn of een gevoel zijn dat ergens is ontstaan. De gebeurtenis of periode is voorbij en jij vertelt jezelf daar een verhaal over. Gedachten en oordelen gaan hand in hand. Je kunt het niet stoppen. Het gebeurt gewoon. Onwillekeurig schiet je verhaal door je hoofd. Ook al is het niet in het hier en nu…het maakt je steeds opnieuw verdrietig, boos of alsnog gefrustreerd.

Dat is wat we doen. We vertellen onszelf dus verhalen. Het moment is voorbij en het verhaal blijft. Het zijn de gedachten die je hebt over die persoon of gebeurtenis. Keer op keer kan je jezelf ermee raken. Het roept alsnog een emotie op ook al blijft de lichamelijke reactie achterwege. Als we niet oppassen belemmeren deze verhalen een plezierig bestaan. We houden vast aan ons verhaal, omdat bijvoorbeeld de boosheid geheel gerechtvaardigd is. We houden vast aan teleurstelling, omdat we ons zo geprogrammeerd hebben. We houden vast aan een overtuiging, omdat we trouw willen blijven aan onszelf.

 

de-kracht-van-vertrouwen-maakt-van-onrust-rust2Het zijn niet meer de mensen die ons pijn doen. Nee, de enige die jou pijn kan doen ben je zélf. Denk daar eens zonder te oordelen over na……..

 

 

 

De pijn over gebeurtenissen in het verleden wordt in werkelijkheid in je hoofd in het heden gecreëerd.

 

Wil jij jezelf uit de mentale gevangenis bevrijden en durf je een liefdevol zelfonderzoek aan zonder goed of fout, zonder oordelen? Boden adviezen van anderen jou geen soelaas, probeer dan eens het onderzoek met mij. Je haalt je eigen waarheid en onderliggende, wellicht beknellende overtuigingen naar boven. Hoe waardevol zou dat zijn?

Om je een impressie te geven van het onderzoek: het eerste onderdeel is onomwonden oordelen over een persoon of gebeurtenis. Daarna gaan we een situatie onderzoeken en stellen we vragen daarover. Voordeel is dat er een gedeelte op papier mag staan, zodat je gedachten niet gaan dwalen. In plaats van het verhaal van je af te duwen mag je het nu opnieuw in je opnemen met nieuwe inzichten.

 

Heb je bijvoorbeeld de overtuiging dat iemand je afwijst? Wellicht komt het omgekeerde uit het onderzoek. Het kan zijn dat je jezelf afwijst. Je past je gedrag aan op je gedachten en het resultaat is niet prettig voor jou.

Hoe fijn is het om morgen op te staan met een nieuwe kijk op dezelfde wereld?

Ik ben heel benieuwd naar jouw overtuigingen. Check www.O24you.nl