Dat gevoelens van wraak kunnen ontstaan is begrijpelijk, maar niet zo gezond. Iedereen heeft hier in meer of mindere mate weleens last van (gehad).
“Ik hoop toch zo dat hij zijn verdiende loon krijgt, dat hij zijn baan verliest, door zijn geld heen zit en dat hij straks moederziel alleen is en zich dan realiseert wat hij aangericht heeft”.
“Ze heeft mijn gehele loopbaan aan gruzelementen geholpen. Ik hoop dat ze in haar nieuwe baan een manager treft die haar goed op haar nummer zet, dan voelt ze ook eens hoe het is”.
Eerst even een uiteenzetting wat wraak nou precies is en wat het met je doet. Helpt het ook? En o ja, als afsluiter het verhaal van de haring. Je kunt maar beter blijven lachen.
“Wraak is vergelding van onrecht of leed. Wraak wordt door sommigen als een ongepaste emotie gezien, omdat het niet rationeel zou zijn. Anderen beschouwen wraak als een oeroude menselijke reactie op aangedaan onrecht. Wraak is, evenals strafrecht, geen sanctie die onrecht of leed weer goed maakt.”
Je voelt je de mindere en het geeft een onprettig gevoel dat iemand zich blijkbaar boven jou voelt staan en je ook zo behandelt. Je gaat dan negatieve gevoelens op de ander projecteren.
De mate waarin je wraakgevoelens kunt loslaten, kan te maken hebben met leed van vroeger. Wanneer je vroeger gekwetst bent en je hebt dit niet kunnen verwerken, is de kans groter dat je wraakgevoelens zult beleven. Ze zullen niet kortstondig zijn (zoals iedereen ze weleens ervaart) en vanzelf wegebben. Het is moeilijk om van deze gevoelens afstand te doen en je kunt ze lang blijven koesteren.
Weet je wat het is… de enige die je ‘hebt’ met wraak ben jezelf. Vanuit dit gevoel ontstaan namelijk ook weer andere nare gevoelens. Zo gaat het hand in hand met haat. Verder, ook niet prettig: afgunst (je misgunt je kwelgeest alle goeds), chagrijnigheid en moeheid. Je zet jezelf eigenlijk in een emotionele gevangenis. Het beste is om emotioneel los te komen van de persoon tegen wie je wraak koestert. Dan word je weer een vrij mens.
Ja, uiting van wraak lucht tijdelijk op. Het kan een goed gevoel geven om te fantaseren hoe je een bepaald persoon voor schut zet, en dan het liefst in het bijzijn van anderen. Het kan een drijfveer of motivatie zijn, maar let op:
- Wraak put op den duur uit!
- Doelen bereiken die gebaseerd zijn op verkeerde motieven houden geen stand.
- Zorg dat je zo snel mogelijk van wraakgevoelens verlost raakt, wanneer je weer verder wilt met je leven.
Schrijf bijvoorbeeld een uitgebreide brief, waarin je uiting geeft aan je allerlelijkste gevoelens. Of lucht één keer bij een vertrouwd persoon je hart. En laat je gevoelens hierna rusten. Besef vooral dat de mooiste wraak is: doorgaan met je leven, los van deze persoon (of personen).
Vergeving is moeilijk. Veelal wachten we op de een of andere vorm van erkenning en dat is nou juist iets wat niet voorbij komt. De ander mag zich wellicht tijdelijk bewust zijn van de door jou beleefde ellende, het feit blijft wel dat de veroorzaker snel de relatie met zichzelf wil herstellen. De veroorzaker wil zichzelf namelijk niet al te lang een rotzak of bosjesvrouw voelen. De neiging is dan ook bij relatieherstel met zichzelf dat er oorzaken voor het handelen buiten zichzelf gezocht worden – dus juist bij jou!
Hoog tijd om uit die gevangenis te kruipen, weg met de bitterheid….en het is tijd voor een leuk verhaal als afsluiter.
Er was eens een stel dat voortdurend ruzie had. Gek werden ze van elkaar. Hij zocht zijn heil elders en zij ontdekte dat. Ultieme wraak werd haar missie. Zij was degene die het huis ging verlaten en ze zou hem een poepie laten ruiken. De holle gordijnrails in hun voormalige slaapkamer draaide ze ongemerkt los, ze propte er een zoute haring in en hing de rails weer netjes terug. Vervolgens zei ze hem vaarwel.
De maanden erna was de stank in zijn huis niet te harden. Hij probeerde van alles, van zelf schoonmaken tot het inhuren van een schoonmaakbedrijf… de oorzaak van de stank was niet te vinden. Uiteindelijk is hij maar verhuisd en nam AL zijn spullen mee naar het nieuwe huis. Gelukkig pasten de oude rails daar ook.
Heb jij ook smeuïge verhalen (van een ander natuurlijk)? Vertel ze in je reactie. Ik ben heel nieuwsgierig.
Daarom zijn er zoveel films met wraak als basis: dat geeft spannende conflicten!
Bovendien houden mensen veel van dit soort films, omdat men enerzijds plaatsvervangend voldoening kan voelen bij de uitvoering van een afgrijselijke wraak (De Graaf van Monte Christo bv), en anderzijds opluchting kan ervaren als vergeving een nog betere oplossing biedt (wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in).